Categorie├źn
Geen categorie

Depressies: wat zijn het en wat kun je eraan doen?

Iedereen voelt zich wel eens wat minder vrolijk. Vaak gaat dit na een paar dagen wel weer over en is er een directe oorzaak aan te wijzen. Soms is dit helaas niet het geval en is er een kans dat je in een depressie terecht komt. Deze blog gaat daarover. Want was is een depressie precies? Wanneer is er sprake van een Chronische depressie? En wat is eraan te doen?

Wat is een depressie?

Een depressie is een soort stemmingstoornis, omdat het gaat over een probleem in de stemming en gevoelens. Het wordt een depressie (ofwel depressieve stemming) genoemd als iemand langere periode last heeft van een abnormale somberheid en/of lusteloosheid. Hierbij kan ook gedacht worden aan verlies van interesse of moeite hebben met genieten. Deze klachten zijn voorbeelden, omdat er nog vele andere psychische klachten mogelijk zijn. Daarnaast is het mogelijk dat iemand last heeft van lichamelijke klachten. Zo kan iemand zich moe voelen of last hebben van hartkloppingen. Er zijn veel verschillende verschijnselen en de meeste mensen hebben niet last van alles tegelijk. Als de verschijnselen langer dan twee jaar duren, dan is er sprake van een chronische depressie.

Wat kun je doen aan een depressie?

Als je je herkent in de symptomen, dan is het een goed idee om langs te gaan bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Bij een psycholoog kun je in therapie. Zo zijn er verschillende mogelijkheden speciaal gericht op depressiebehandeling. Ze richten zich vaak op structuur aanbrengen in de dag en de patiënt leren focussen op fijne dingen. Uiteraard is het ook raadzaam om te kijken of er diepere oorzaken te zijn. Naast therapie is medicatie ook een optie. Samen met een psychiater kun je kijken of het wat voor je is en welke medicatie het beste bij je past. Het beste is om medicatie en therapie te combineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *